Päivi Lehtovaara | Kokoomus Kaarina

Arjen toimivat palvelut

Toimeliaisuus luo hyvinvointia

Me kuntalaiset tarvitsemme tietynlaisen perussetin palveluita, jotta elämä olisi hyvää. Veden pitää tulla ja mennä, päivähoitopaikka löytyy, kulkuväylät ja niiden ylläpito on useimmille itsestään selvää, sähkö tulee töpselistä ja raha puhelimesta. Koulussa käydään syksystä kevääseen, koulussa on opettajia ja kirjoja. Vanhuksia ei jätetä oman onnensa nojaan, lääkkeistä huolehditaan ja vessaan pääsee. Aikuisenakin voit vaihtaa ammattia tai koulutusta. Syyspimeällä katuvalot palavat – paitsi Hovirinnan rannassa koko ajan. Koronarokote annetaan, terveyskeskus toimii. Sairaalassa on hoitajia ja lääkäreitä. Ja vahtimestareita ja siivoojia. Jätteenkuljetus toimii. Netti toimii ! Rakennuslupa-asiat etenevät. Lukeminen kannattaa aina – käy kirjastossa ! Tai kulttuuripalveluiden taidenäyttelyssä. Kansalaisopistossa opit uutta tai kertaat vanhaa.

Kaikkea tuota ja paljon muuta yhteiskuntamme kustantaa verovaroilla. Verovaroja taas kertyy työstä ja ahkeruudesta, yrittämisestä. Viime kädessä lisähyvinvointiin kohdistettava raha Suomeen tulee yritysten viennistä. Toimeliaisuus tuo hyvinvointia ja mahdollistaa alussa listattuja asioita. Suomessa on lähes 300.000 yritystä, jotka työllistävät 1,5 miljoonaa henkeä. Yritysten 445 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet (57,5 %) syntyy pk-yrityksissä. Yksinyrittäjiä on joukosta 2/3. Yksinyrittäjyys on viime vuosien kasvava suuntaus. Maatalous- ja puutarhayrittäjiä on maassa lisäksi noin 45.000.

On meidän kaikkien etu , että maassamme säilyy vakaa ja ennustettava yritysympäristö, ennustettava verotus, toimiva kaavoitus. Erinomaista pohjatyötä tekee myös esimerkiksi Talous ja Nuoret TAT ry organisoidessaan Yrityskylä -ohjelmaa , Tutustu työelämään ja tienaa – ohjelmaa tai Kesäyrittäjyys-kampanjaa. Sujuva viranomaisbyrokratia on myös tärkeä näkökulma.

Seuraavaksi ajattelin katsastaa Kaarinan yrityslukumäärän ja ensimäisenä tuli mieleen katsoa asiaa elinkeinoyhtiömme Kaarinan Kehitys Oy:n sivulta. Valitettavasti löysin vain tiedon , että vuonna 2014 Kaarinassa on ollut 1955 yrityksen toimipaikkaa.

Pienen hakukonerumban jälkeen onnistuin ajamaan Tilastokeskuksen kannasta seuraavanlaisen tilaston :

Kaarinassa on 2019 ollut 2108 yritystä, jotka ovat työllistäneet reilu 6000 henkeä.