Tulevaisuudesta

Hyvä huominen

Kolmen nuoren äitinä tunnen vilpittömästi vastuuta siitä, että huominen on hyvä. Demokraattinen, toimiva, luonnon kanssa sopuisa yhteiskunta kuuluu kaikille, niin nuorille kuin vanhoille. Tavoitteisiin päästään pienin askelin ja askel kerrallaan. Viimeistään yrittäjyyden myötä on tullut opittua, että tasapainoinen talous turvaa parhaiten arjen palvelut. Tulevaisuutta silmällä pitäen onkin oleellisen tärkeää, että nuorillamme on mahdollisuus onnistua.

On oleellisen tärkeää, että nuorillamme on mahdollisuus onnistua

Onnistuminen on kiinni paitsi työstä ja taidosta niin myös tuurista. Tuurista, minne synnyt. Tuurista, millaiset vanhemmat saat. Makrotasolla kaikilla Suomessa syntyneillä on käynyt hyvä tuuri – meillä on sitä, tätä ja tuota: yhteiskuntarauha ja turvaverkkoja, työtä ja yrittämisen edellytyksiä, toimiva infrastruktuuri. Kun aihe tuodaan yksilötasolle , näkökulma voi muuttua. Jos koet ympäröivän maailman todelliset tai kuvitellut vaatimukset liian kaukaisina, toivo ja usko tulevaan saattaa kärsiä. Tuuria voidaan tasoittaa kannustavuudella. Kannustavuus tarkoittaa sitä, ettei kukaan menetä toivoaan. Tämä taisi olla Lauri Katteluksen vaalisolgan viime eduskuntavaaleissa mutta se oli mielestäni niin hyvin kiteytty, että se jäi lähtemättömästi mieleen. Tarvitsemme kannustavuutta kouluun , päiväkotiin, pienten lasten vanhemmille, teinien vanhemmille. Kannustavuus ei tarkoita sitä, että mennään yli siitä, mistä aita on matalin. Kannustavuus on yksilöllistä huomioonottamista silloin kun sitä tarvitaan. Tässä on ns. tuhannen taalan paikka kaikille kasvattajille, ”koko kylä kasvattaa”.

Koko kylä kasvattaa

Nuorillamme tulee olla mahdollisuus onnistua. Mahdollisuuden myötä työstä, taidosta, ahkeruudesta muodostuu itse kullekin haaroittuva elämänpolku. Taito on ensijaisesti elämisen taitoa, miten elämme yhdessä toistemme kanssa , ympäristön ja luonnon kanssa, pienenä palasena pitkässä jatkumossa. Työ ja ahkeruus viittaavat taas päämäärätietoisuuteen – kun teen näin, siitä seuraa todennäköisesti tätä, syy-seuraussuhteita, oikeudenmukaisuutta. Jos teen kovin töitä , saan todennäköisemmin paremman arvosanan koulussa. Jos en heitä roskia luontoon, ympäristö kiittää.

Hitaasti mutta hitaasti