Haudat ovat osa kulttuurihistoriaamme

Julkaistu:

Moni havahtuu joulun aikaan sukulaistensa haudoille muistokynttilöitä viedessään siihen, että hautaa ei enää löydykään. Haudan säilyminen ei nyky-Suomessa ole itsestäänselvyys. Jos maksajaa ei ole, ikuista hautaa ei ole. Turun Sanomien uutinen kertoi, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä haluaa ottaa uudelleen käyttöön 121 vanhaa hautaa, joita se epäilee hylätyiksi (Piikkiössä etsitään ikuisten hautojen omistajia, TS 4.12). Haastattelussa todetaan, että seurakuntayhtymä lopetti ruohon niiton ”ikuisilla” haudoilla selvittääkseen, käykö haudoilla kukaan. Johtopäätös oli että ei käynyt, koska ruohoa ei kukaan niittänyt.

Haudan säilyminen ei nyky-Suomessa ole itsestäänselvyys

Kuinka monella haudoilla käyvällä ihmisellä on käytettävissä ruohonleikkuria tai viikatetta, jolla haudan ”riittävää” hoitoa pystyisi seurakuntayhtymälle osoittamaan?

Lain mukaan seurakunta voi vaatia haudan haltijaa pitämään haudasta huolta. Jos haudasta ei huolehdita, seurakunta voi ottaa haudan uudelleen käyttöön kun haltijaa on ensin varoitettu.On hurskastelua, että  omaisia yritetään tavoittaa ja varoittaa haudoille tikkuihin kiinnitetyillä paperilapuilla.  Se on kuitenkin normaalikäytäntö. Tällä periaatteella meillä Suomessa ei kerry kulttuuriperintöä, vaan omalla toiminnallamme sallimme ja jopa edistämme hautausmaiden puhdistusta kulttuurihistoriallisista kerrostumista.

Piikkiön tilanteessa ei ole edes kysysmys tilanpuutteesta: uusi hautausmaa on perustettu muutama vuosi sitten.

Yhteen Piikkiön hautausmaan hoitamattomana  liputetuista haudoista on muuten haudattu eräs Suomen historian merkittävä Helsingin pormestari, jonka haudalle laskettiin seppele muun muassa Mannerheimilta.

Olisiko aika vain rauhoittaa vanhat haudat ?

Julkaistu: Turun Sanomat 27.12.2020

Marjo Uotila, Päivi Lehtovaara

Lisää julkaisuja

2.1.2022

Teknisen lautakunnan kuulumisia

Kirjoittelen hieman teknisen lautakunnan kuulumisista.

25.5.2021

Livehaastattelu 25.5.2021

Olin Varsinais-Suomen kokoomusnaisten haastattelussa Viisasten Vartti.

24.3.2021

Sinustako kesäyrittäjä ?

Sattumalta huomasin, että Turun kaupunki yhteistyössä Talous ja Nuoret TAT ry:n kanssa tekee ensi kesänä Kesäyrittäjä-ohjelman nuorille 17-29-vuotiaille