Tuulivoimaa?

Julkaistu:

Sain muutama viikko sitten tilaisuuden vierailla tuulivoimapuistossa (syyskuussa 2020). Kyseisen puiston sähkön ostaa kokonaan suuri ruotsalainen huonekaluliike ja itse voimalat ovat toisen ruotsalaisperäisen yrityksen omistuksessa.

Löytyykö maanomistajilta kiinnostusta…

Sijaintipaikkakunnan maanvuokraajat tuntuvat olevan tyytyväisiä vuokratuloihinsa, ja kuntakin saa tästä verotuloja. Suurempi asia sen sijaan kunnan talouden kannalta on huomattavat kiinteistöverotulot, jotka voimaloiden omistaja maksaa. Tuulivoimaloiden kiinteistöveroprosentti on myös aivan eri suuruusluokkaa kuin vaikkapa tavallisen tallaajan omakotitalon kiinteistövero.  Verotettavaa kiinteistöä ovat voimalan perustukset, torni ja konehuoneen kuori. Perustustyömaata jo aiemmin vuosi sitten ihmetellessäni täytyy maallikkona sanoa, että siinä on kyllä oltava hintaa ja paljon. Tuulivoimaloille maksimiveroprosentti on 3,1 , toki kunta voi pienemmänkin prosentin päättää. Olisiko tuulivoimakaavoituksesta Kaarinan alueelle pientä valon pilkahdusta synkeään kuntatalouteemme ? Löytyykö maanomistajilta kiinnostusta ja sopivia paikkoja tai halua uusiutuvan energian ratkaisuihin alueellamme ? Mitä sanoo kaavoittaja , maakuntakaavassahan alueellamme ei ole tuulivoima-alueita ?

Tekniikan Maailma kertoo , että myös lintukuolemien määrä on saatu juurijulkaistun  norjalaistutkimuksen mukaan vähenemään 70% maalaamalla yksi lapa mustaksi. Tuulivoimalan juurella tulee kieltämättä aika pieni olo.

Päivi Lehtovaara

Julkaistu Kaarina-lehdessä syyskuussa 2020

Ohessa Talouselämän 2.4.2021 juttu marttilalaisesta tuulipuistosta, jossa itsekin vierailin.

https://www.talouselama.fi/uutiset/tuulibuumi-tuo-nyt-rahaa-kuntiin-ja-maanomistajille-seuraavaksi-tulee-merituulivoima-jos-vain-hankkeet-eivat-karkaa-ruotsiin/0b7f6821-4fba-4564-bca6-770d2672351a

Lisää julkaisuja

25.5.2021

Livehaastattelu 25.5.2021

Olin Varsinais-Suomen kokoomusnaisten haastattelussa Viisasten Vartti.

24.3.2021

Sinustako kesäyrittäjä ?

Sattumalta huomasin, että Turun kaupunki yhteistyössä Talous ja Nuoret TAT ry:n kanssa tekee ensi kesänä Kesäyrittäjä-ohjelman nuorille 17-29-vuotiaille

1.3.2021

Taide tulee käyttöön!

Hovirinnan kouluun tulevasta taide-elämyksestä tulossa varsin makupala